sponsors

Foutmelding

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3170 of /home/swtails/domains/theswingingtails.be/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/swtails/domains/theswingingtails.be/public_html/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2396 of /home/swtails/domains/theswingingtails.be/public_html/includes/menu.inc).

Benodigdheden

Wat heb je nodig om als dogdancer aan de slag te kunnen:

Snoep en voertjes
Dogdance is een zeer beloningsgerichte tak van de hondensport, belonen gebeurt bij het aanleren van nieuwe oefeningen vaak met voer of snoep.

Belangrijk is om hiermee rekening te houden bij het dagdagelijks voeren van de hond, dit wil zeggen, dat je wat hij tijdens het trainen verdient van zijn normale voeding opnieuw afneemt.

Dit is echt cruciaal om te voorkomen dat alle dogdance hondjes overgewicht krijgen, wat slecht is voor de gewrichten en de conditie en de gezondheid in het algemeen.

Afhankelijk van de situatie belonen we met droge brokjes, voor iets wat min of meer gekend is, met snoepjes, voor iets wat al behoorlijk lukt maar nog niet helemaal erin zit en vers vlees voor uitzonderlijke prestaties.

De Clicker
De Clicker is een ongelooflijk hulpmiddel om je hond snel iets aan te leren. Door middel van de clicker onstaat er een vorm van communicatie met de hond. Wanneer hij iets goed doet volgt er meteen een klik en een snoepje. Met de clicker kan je erg nauwkeurig werken en de hond als opportunist zijnde onthoudt heel goed wat hem die klik heeft opgeleverd en zal dat gedrag proberen te herhalen. Alles over de clicker vind je op www.doghouserock.nl

SATS
Dit is een geheel nieuwe vorm van communicatie met dieren, gebaseerd op het systeem van de clicker maar door middel van de stem. Het gaat iets verder dan de clicker want er wordt gebruik gemaakt van overbruggingsgeluiden. De intermediate en de final bridge. Bij pups leidt deze nieuwe werkwijze tot uitzonderlijk mooie en snelle resultaten maar ook bij volwassen honden is het een goede communicatievorm. Meer info kan je vinden op www.bridgeandtarget.nl

Targetstick
Dit is een stok die erg veel lijkt op de antenne van een radio. Deze tool is zeer handig bij het opleren van kleine hondjes. Het systeem bestaat er uit dat we de hond gaan leren het topje van de stick met zijn neus aan te raken. Op deze manier kunnen we hem laten volgen, figuurtjes laten uitoefenen zonder dat we ons constant hoeven te bukken.

Attributen
Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het gebruiken voor dogdance. Echt alles kan in aanmerking komen, bijvoorbeeld een doos, een hoed, een stok, een hoepel, kegels, een stoel, en noem maar op!

Speeltjes, speeltouw, bal aan koord...
Een hond die goed werkt is een hond die graag werkt. Een hond die graag werkt is een hond die niet beseft dat hij aan het werken is. Goede dogdancers zijn vaak heel speelse honden, honden die tijdens het uitvoeren van hun routinne van mening zijn dat ze zich bevinden in één groot spel van aanmoediging en beloning samen met de baas. Daarom is het belangrijk om tijdens en na het trainen ook even te spelen met je viervoeter. Dit is een absolute stimulans tot een enthousiaste werkhond met veel aandacht.
Trekspelletjes zijn hier voor ideaal. Bovendien zijn trekspelletjes ook goede opwarmers om alle spieren los te maken om blessures te voorkomen.
Wat erg belangrijk is, is dat baas en hond SAMEN spelen. Gewoon een balletje weg gooien is daarom minder interessant, de hond kan dan wel eens de neiging hebben alleen te gaan spelen.

Enthousiasme
Om een blije en gemotiveerde hond te krijgen, is een blije gemotiveerde baas nodig!
Hier spelen de stem en de lichaamstaal van de handler een belangrijke rol.

Wanneer de baas er sloom en bedrukt bijloopt zal dit de hond niet motiveren extra alert te zijn.
Wanneer de baas daarentegen levendig is, ziet de hond meteen, "er gaat iets gebeuren" en dan kan je al gauw de volle aandacht verwachten.

Extra hulpmiddel is de stem. Deze mag bij dogdance onbeperkt gebruikt worden en is een manier tot oppeppen.
Wanneer de hond bijvoorbeeld met totaal andere dingen bezig is dan met zijn baasje, of het is erg warm en hij is wat loom, dan kan door middel van een enthousiaste ophitsende stem toch nog de volle aandacht getrokken worden.

Train nooit als je ziek of moe bent of een slecht humeur hebt. Op zo'n momenten bouw je resoluut af in plaats van op. Sla dan gewoon een keertje over!


Hondvriendelijk trainen is ons moto!